Programmet löper över tre månader, en träff per månad över två dagar. Helpension ingår.
Återhämtning med RSMH Utbildning
I år har utmattning och utmattningsdepression seglat upp som den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro. Att hitta tillbaka till arbete efter en sådan situation är en komplex och svår process för många, däribland arbetsgivaren som har svårt att veta hur man kan ge rätt stöd, på rätt sätt, och vid rätt tillfälle.
Det här med återhämtning är något som vi på RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, dock har arbetat med i nästan 60 år. Under dessa decennier har vi gett stöd till oräkneliga personers återhämtningsresor efter att ha lidit av psykisk ohälsa, att leva med och leva genom sina symptom.
Det här är en sak vi kan på våra fem fingrar. Men vi ser att behovet är mycket större än vad vi kan täcka genom enbart stöd för den som hamnat i psykisk ohälsa. För det är bara ena hälften av ekvationen, för arbetsgivaren kan och bör vara en nyckelspelare i stödet för den som behöver återhämtas eller fångas upp i tid.
Vi, såklart. Det har blivit en självklar insikt för oss att återhämtning går så oerhört mycket bättre när arbetsgivaren är med på noterna. Det är dags att sluta cirkeln, så arbetsgivaren också ges en konstruktiv roll i sin anställdes förmåga att återhämta sig. På samma vis som vi ger nycklar och stöd till den som drabbats av psykisk ohälsa, så drabbar det trots allt arbetsgivaren på samma gång på andra vis.
När ni, eller du, som arbetsgivare vet vad man kan göra, hur man kan göra och när man bör göra något så kan många hjälpas i tid, för att vara kvar i sin anställning i någon utsträckning. Det är ingen regel att någon på väg in i utmattningsdepression nödvändigtvis måste heltidssjukskriva sig för att bli bättre, många gånger är det bara försvårande. Men även när det behövs bli en längre frånvaro, finns alla möjligheter för en arbetsgivare att göra goda insatser som både förkortar sjukskrivningen och ökar chansen att få tillbaka en kollega - starkare och klokare än någonsin.
Under de senaste perioderna av hög sjukfrånvaro är det de psykiska diagnoserna beträffande ohälsan, särskilt bland kvinnor, som ökat mest. Sedan 2014 är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning. - Sveriges Kommuner och Regioner
En arbetsgivare som både kan och är villig att stå vid sin anställdes sida under en sådan jobbig period, brukar inte bara kunna få behålla sin kollega och resurs, men faktiskt även skapa en unik lojalitet och relation. Man vet vilka det var som fanns där under en svår period i efterhand. Vi vet av egna erfarenheter att en sådan arbetsgivare över tid skapar sig mycket engagerade medarbetare, och många goda vitsord från de som går vidare i karriärerna i form av rekommendationer till andra.
RSMH består idag av ungefär 6 500 medlemmar fördelade över landet i regionala och lokala föreningar, och var och en av dem har personlig erfarenhet av psykisk ohälsa. Antingen själv eller som nära anhörig, men alltid så nära inpå att en eldsjäl skapats som valt att engagera sig i oss. Då vi har samlat dessa eldsjälar sedan 1967, har vi byggt upp flera livstiders insikter om återhämtning.
Om varje medlem spenderat bara en enda timme under ett år att prata om återhämtning, så har RSMH pratat återhämtning från psykisk ohälsa i 370 500 timmar. Alltså har vi hållt en 58 år lång dialog och diskussion i ämnet. All denna tankekraft och samlade insikter gör att vi kan det här med återhämtning bättre än någon annan. Vi tror att vi kan konsten att leva, bättre än någon annan också.
Vi förstår oss definitivt på vad som behövs för en långsiktigt hållbar återhämtning betydligt bättre än sjukvården. Vårdinsatser har sin funktion att fylla, från företagshälsovård till sjukvård, men vi utgör ett kritiskt komplement till sådana insatser om man menar allvar med att vända någons utmattning eller depression på ett hållbart sätt.
När vi hör hur mycket den psykiska ohälsan växer så kan vi på RSMH inte bara stå vid sidolinjerna med all den kunskap vi besitter kring just detta. Vi har beslutat oss för att kunskapen måste delas, och den måste komma fram till rätt destinationer för att göra skillnad.
Det är därför vi har anpassat vårt återhämtningsprogram, som slipats på genom decennierna, med innehåll och i format som passar de personer som är på väg att återvända till arbetet, efter en sjukskrivning i utmattning eller utmattningsdepression.
Poängen är att arbetet nu ska vara hållbart i längden. Att personen ges verktyg och metoder för att hitta sitt sätt att leva som återhämtad. Vi lär ut och tränar i vad som kallas för "coping-strategier", delger inspiration och kunskap direkt från andra som återhämtat sig, och inte minst så utformar vi en plan tillsammans för återgången till arbetet. Vi tänker kreativt kring anpassningar och utformning av arbetsuppgifter och vad det kan innebära för den berörde.
Arbetsgivaren är deltagande i processen och ges möjligheter att även delta i olika kunskapsseminarium under programmets gång, samt få ta del av den aktuella forskningen och evidensläget. Vi önskar att alla arbetsplatser i Sverige ges en möjlighet till ökad kunskap i hur de kan arbeta strategiskt med att vara tillgängliga för personer med psykisk ohälsa.
Programmet löper över tre månader, en träff per månad över två dagar. Helpension ingår.
Programmet sker på plats i Stockholm.
Ett program kostar 25 450 kr plus moms där allt ingår förutom resor och eventuella hotellvistelser.
Återhämtningsprogrammet bygger på etablerad forskning i området, kombinerat med decennier av erfarenheter som vi samlat från våra tusentals medlemmar genom åren. Vi vet vad som funkar i längden, och vad som bara ser bra ut på papper.
Programmet är bäst för den som är på väg tillbaka i arbete, men är också en lysande preventiv åtgärd för någon som riskerar hamna i utmattning.
I programmet får man ta del av olika metoder och verktyg som finns för att leva ett liv som återhämtad. T ex "coping-strategier", små beteenden som gör saker som tidigare varit problematiska överkomliga. Vi tänker kreativt kring vilka anpassningar av sin arbetsplats som skulle göra livet enklare, hur arbetsuppgifter kan utformas för att minimera stressmoment, samt bygga en ny, komplettare självbild av sig själv, sina begränsningar och sina förmågor.
Ensam är inte stark, särskilt inte när man är som svagast. Det kan också vara extra jobbigt att be om hjälp av andra som saknar förståelse och som behöver övertygas eller förklaras för. Att då ha tillgång till vårt återhämtningsnätverk som består av andra som är i, eller har tagit sig igenom, samma situation och med liknande erfarenheter, kan göra underverk.